Privat mc-handel (sælgers guide)

Hvis motorcyklen skal sælges, har vi lavet en guide til, hvordan man husker at få det hele med.
 
 
”Til salg” skiltet
Der er mange måder at sælge sin motorcykel på. Du kan sætte den på et elektronisk medie, såsom på mctc.dk eller dba.dk, i et tidsskrift som Touring Nyt, Bike eller Den Blå Avis, eller du kan vælge at sætte et skilt på selve motorcyklen. Frem for alt så hænger man på de oplysninger, der nedskrives, så det gælder om at være omhyggelig. Er der opstået en trykfejl eller en misforståelse, skal man gøre køber opmærksom i god tid. Især inden en underskrivelse af en eventuel slutseddel – ellers risikerer man at hæfte for eventuelle mangler i forhold til det oplyste.
 
Kørekort
Hvis køber er interesseret i en prøvetur af motorcyklen, er det værd at vide, om køber har mc-kørekort. Se derfor vedkommendes kørekort, og noter navn og kørekortnummer. Så er købers identitet dermed bekræftet. Desuden koster det 500 kr. i bøde at overlade sin motorcykel til en person uden kørekort.
 
Prøvekørsel
I forbindelse med en prøvetur af motorcyklen kan det være en god idé at stille et depositum overfor køber, hvis maskinen ikke returneres i samme stand som ved overdragelsen. Ved udfyldelse af et sådant dokument, har man købers identitet, da forsikringsselskabet ikke dækker tyveri, hvis en person, som man har givet nøglen, kører væk med motorcyklen. Desuden har man pligt til at oplyse politiet identiteten på den, som man har udlånt motorcyklen til.
 
Slutseddel
Det er altid en god idé at få handlens vilkår ned på skrift – se eller udprint slutseddel. Slutsedlen indeholder detaljerede oplysninger fra sælgers side, og det gælder om at være oprigtig. Oplys aldrig noget, som er forkert, da man kan blive hængt op på det juridisk. Det vil sige hellere undlade en information end at fejlinformere.
 
Særlige aftaler
Under slutsedlens punkt ”Særlige aftaler”, kan man som sælger fraskrive sig ethvert ansvar ved at sætte kryds ved ”Ja” under rubrikken ”Motorcyklen sælges som prøvet og beset uden reklamationsret”. Det er fuldt lovligt som privatperson at fraskrive sig visse reklamationsforpligtigelser. Men vær opmærksom på at en total ansvarsfraskrivelse kan have betydning for prisen.
 
Garanti
Som privatperson er man ikke forpligtiget til at stille en garanti. Hvis man alligevel stiller køber en garanti, så er det dig, som hæfter for alle fejl og mangler i perioden, hvor garantien løber. Som udgangspunkt bør man lade være med mindre, at man føler sig sikker i sin sag.
 
Kopi
Sørg altid for enten at udfærdige slutsedlen i to nøjagtige ens udgaver eller tag en kopi, så man som sælger også har et eksemplar – så undgår man også, at køber måske digter noget på slutsedlen til egen fordel. Gennemgå til sidst slutsedlen med køber, så der ikke hersker tvivl om det aftalte.
 
Ret henvendelse til
Sørg for – inden salget – at spørge eventuelle personer, som har pant, ejendomsforbehold, udlæg eller rettighed til din motorcykel om, at det er i orden, at du sælger motorcyklen til den aftalte pris.
 
Betaling
Giv aldrig køber kredit. Få senest din betaling ved fysisk overdragelse af motorcyklen eller ved levering – og gerne før. Der er tre sikre måder, at modtage din betaling af motorcyklen på: 1) en banknoteret check, 2) en bankoverførsel og 3) kontant. En selvudfyldt check giver dig ikke sikkerhed for dækning.
 
Omregistrering/syn
Det er altid en god idé at omregistre motorcyklen sammen med køber. Det sparer dig for tre ugers vægtafgift og forsikringspræmie. Med indførelsen af det digitale motorregister er det blevet lettere at omregistrere en motorcykel. Man kan gøre det på Skats hjemmeside. Det kræver blot motorcyklens registreringsattest og et betalingskort. Husk, at det er køberen, der skal logge sig ind med NemID. 

Vælger man at omregistrere på en af Skats nummerpladeekspeditioner, er det lidt dyrere – find nærmeste på Motorregistret (DMR). Husk, at medbringe den originale registreringsattest (begge sider), evt. den nye ejers forsikringsbevis (fra det forsikringsselskab, som køber vælger at tegne forsikring hos), billedlegitimation eller alternativt en fuldmagt, hvis det er sælger, som omregistrerer for køber.
 
Motorcykler er underlagt reglerne om syn ved ejerskifte. Motorcyklen skal til syn, hvis den er registreret første gang for mellem 5 og 10 år siden og senest synet og godkendt for mere end 2 år siden. Eller motorcyklen er registreret første gang for mere end 10 år siden og senest synet og godkendt for mere end 1 år siden. Yderligere oplysninger kan ses på Regler for syn.
 
Forsikring
Giv dit forsikringsselskab besked, straks motorcyklen er solgt. Så hænger man ikke på skader.
 
 
 
 

Har du glemt din adgangskode?

Indtast dit 7-cifrede medlemsnummer nedenfor og tryk ”Nulstil adgangskode”, så modtager du snarest en e-mail med en midlertidig adgangskode.

Hvis der ikke er tilknyttet en e-mailadresse til dit medlemskab – eller hvis du har glemt dit medlemsnummer – bedes du kontakte os på info@mctc.dk eller telefon 86 11 62 00, hvor vi sidder klar til at hjælpe dig.

Ændre din adgangskode

Hov, der skete en fejl!
Det kan skyldes, at du har indtastet din nuværende adgangskode forkert.
Prøv eventuelt igen eller kontakt MCTC.