Motorcykler til A1-kørekort

Hvilke motorcykler må man køre som 18-årig?

 

Groft sagt kan man betragte en 125 kubik motorcykel som en stor knallert, og det er måske derfor, at unge i vores omkringliggende lande må føre en 125 cm³ maskine som 16-årige, men i Danmark gælder stadig grænsen på minimum 18-år for at kunne erhverve A1-kørekortet.


Motoreffekten på markedets 125’ere svinger fra omkring 8 og op til de maksimalt tilladte 15 hk for indehavere af A1-kørekort. Det giver en udmærket mobilitet ved især bykørsel og lignende, men efterlader dog ikke de store kræfter til overhalinger på landeveje. De fleste 125’ere egner sig heller ikke til motorvejskørsel – med mindre vindforholdene er de rette – da man ofte risikerer at komme i klemme mellem lastbiler og andre langsomme køretøjer, eller bogstavelig talt kommer til at fungere som ”trafikprop”. A
lle nye motorcykler over 125 kubik skulle fra 2016 være udstyret med ABS-bremser eller kombi-bremsesystem.

  
Som oftest køber man en 125’er for at få dækket et transportbehov, men at køre 125’er kan samtidig være en god måde at lære at køre motorcykel på. Maskinen har aldrig så mange kræfter, at man bliver bange, og i bytrafik er fremkommeligheden stor. En 125’er går ofte langt på literen, og generelt kan det være ret sjovt at prøve sin kunnen af på en lille motorcykel.

Nuværende kørekortregler

Den 19. januar 2013 blev kørekortreglerne ændret.
 
18 år: Kategori A1, lille motorcykel op til 125 kubik med maksimalt 15 hk (mod før 34 hk).
20 år: Kategori A2, mellemstor motorcykel, ingen kubikgrænse, men maks. 48 hk (mod før ubegrænset effekt ved to års erfaring)
24 år (eller to års erfaring med kategori A2): Kategori A, stor motorcykel, ingen begrænsning (før 21 år/20 år ved to års erfaring med 34 hk)
 
 
Tips til køb af motorcykel
Står du over for at skulle købe en ny motorcykel, er der hjælp at hente på www.mctc.dk/Godt at vide/Ved køb, salg og udlejning af mc/Første motorcykel (købers guide).