E10 og blyfri benzin

Siden starten af 2011 fås der i Tyskland benzin med 10 procent bioethanol. Ikke alle køretøjer kan stå for den kost.
 
Fra 2011 er det et krav i Tyskland, at tankstationer skal føre benzin med 10 procent bioethanol. Ethanol er alkohol, og specielt mange ældre køretøjer er ikke bygget til at kunne tåle 10 procent af det i brændstoffet. Normal blyfri benzin indeholder højst 5 procent ethanol, og det kan langt de fleste køretøjer klare uden at tage skade.
I Tyskland vil man i adskillige år fortsat kunne få almindelig blyfri benzin med op til 5 procent ethanol. Har man et køretøj, der ikke tåler brændstof med 10 procent alkohol, eller er man i tvivl, kan man altså bare holde sig fra standerne mærket E10. Og er man i tvivl, skal man ikke lade sig friste, selv om prisen på E10 benzinen eventuelt er lidt lavere end på andet benzin.
 
I Tyskland findes der en del hjemmesider, inklusive motorcykel-importørernes, hvor man kan orientere sig om de enkelte mærker og modellers evne til at klare E10. Specielt ældre køretøjer har problemer med det, mens langt de fleste nyere modeller er bygget til E10. Men er du i tvivl, så hold dig til almindelig Super, Super Plus eller et af specialprodukterne som Shell V-Power 100 eller Aral Ultimate 100.
 
Flere oplysninger kan findes på de enkelte tyske importørers hjemmesider samt på www.adac.de/e10, www.dat.de/e10 og www.motorradonline.de/biosprit. En liste over kompatible køretøjer kan ses på www.acem.eu/cms/e10.php.
 
Den franske mc-organisation FFMC melder også om, at E10 er indført i Frankrig, men at der her ikke altid er et alternativ på tankstationerne, da den dyrere benzintype SP98 bliver mere og mere sjælden. Også Finland melder om problemer med at få oktan 98, da tankstationerne ikke altid kan skaffe nok, fordi mange nu bruger det i stedet for 95 med 10 procent bioethanol.

Artiklen har også været bragt i TN 2/11 s. 8.


Blyfri benzin
Er man indehaver af en ældre Honda motorcykel og er i tvivl, om den kan køre på blyfri benzin, er der hjælp at hente på Ældre Honda modeller og blyfri benzin.
 

Har du glemt din adgangskode?

Indtast dit 7-cifrede medlemsnummer nedenfor og tryk ”Nulstil adgangskode”, så modtager du snarest en e-mail med en midlertidig adgangskode.

Hvis der ikke er tilknyttet en e-mailadresse til dit medlemskab – eller hvis du har glemt dit medlemsnummer – bedes du kontakte os på tn@mctc.dk eller telefon 86 11 62 00, hvor vi sidder klar til at hjælpe dig.

Ændre din adgangskode

Hov, der skete en fejl!
Det kan skyldes, at du har indtastet din nuværende adgangskode forkert.
Prøv eventuelt igen eller kontakt MCTC.