MC sport

Chokstart i MotoGP

Efter en laaang corona-pause var MotoGP søndag tilbage med et brag af et show i nye rammer – hvor Quartararo sejrede, og den regerende verdensmester Marquez blev skadet i et styrt.

Præcis 245 dage efter 2019-finaleracet i Valencia, var MotoGP verdensmesterskabet tilbage søndag ved Gran Premio Red Bull de España. Kongeklassen gjorde et velkommen comeback under den spanske sol med på Jerez-bane i temperaturer over 30 grader og med cirka 53 °C på asfalten - og efter træning og lørdagens tidtagning var forventningerne til søndagens top tre hovedsagelig placeret på de tre kørere i forreste startrække, Fabio Quartararo, Maverick Viñales og ikke mindst Marc Marquez.     

Marc Marquez blev tydeligvis presset af Yamaha-duoen. Men Repsol Honda-køreren, der var henvist til tredje startplacering, havde kørt mere stabile hurtige tider end nogen anden under hele optakten, hvilket lovede godt for racet.   

Viñales tog starten, men allerede efter tre omgange i front viste valget af Michelins blødeste fordæk sig som en fejl (resten af feltet undtagen Yamaha teamkollegaen Valentino Rossi kørte racet med den hårde dækblanding), da Viñales tabte tempoet, og måtte slippe Marquez forbi.

Herefter lignede løbet allerede den foregående sæsons så velkendte Marquez-dominans, indtil Marquez kørte sig selv af banen i århundredes forhjulsudskridning, hvor han på nærmest overmenneskelig vis formåede at holde Hondaen på hjulene – igennem gruset og ind på asfalten igen, hvor han efter det stunt dog nu er i den sidste ende af feltet.  

Quartararo er samtidig begyndt at sætte et lyntempo efter en mere anonym førstedel af racet. Med 17 omgange tilbage af i alt 26 kæmper havde Petronas Yamaha SRT semi-fabrikskøreren kæmpet sig forbi både Ducatis Jack Miller og Viñales.

Herfra var Quartararo urørlig, og 21-årige ”El Diablo” skrev sig ind i MotoGP-historien ved at vinde både sit første og samtidig Frankrigs første sejr i kongeklassen i 21 år (sidst var med Regis Laconi i 500GP 1999).

Bag Quartararo var kampene dog stadig i fuld gang og hektiske. Efter sin tur igennem gruset var Marquez tilbage på asfalten og åd nu forankørende konkurrenter - en efter en og i et nærmest ydmygende hurtigt tempo, som var de debutanter.

Med fire omgange tilbage, havde Marquez både Viñales og podiepladser i sigte, da festen sluttede i et voldsomt highside-styrt ud af sving fire.

I styrtet blev Marquez ramt af RC213V’erens fordækket, hvilket resulterede i et brud på højre overarm for den regerende verdensmester. Efter den hårde medfart blev Marquez holdt under observation i 12 timer og derefter fløjet til Barcelona for at få udført en operation på armen – og vi venter endnu på en opdatering efter operationen.

Marquez’ exit bragt Viñales tilbage på andenpladsen, hvor han blev til der blev vinket med det terne flag. Efter en anonym weekend, havde Andrea Dovizioso #4 fået gang i Ducatien i sidste halvdel af racet, og med sit velkendte effektive og stabile kørsel kunne han indkasser tredje og sidste plads på podiet, da han passerede Ducatis semi-fabrikskørerer Miller.  

Quartararos teamkollega Franco Morbidelli fik i opløbet klemt sig forbi KTM’s Pol Espargaro på femtepladsen.

Espargaro havde en fantastisk race-weekend på KTM RC 16'eren #44 og tog en flot sjetteplads, som garanteret luner hos de østrigske mc-producenter.

Vallentino Rossi fik aldrig rigtig fart på sin Yamaha, og tekniske problemer tvang ham ud af racet senere i løbet, hvor YZR M1’eren blev parkeret og efterladt op ad dækmuren.

Trods en lovende optakt, havde Suzuki en lige så pointløs weekend, da ingen af deres kørere fuldførte løbet på grund af styrt.

Sæsonåbneren 2020 blev et brag af en MotoGP-debut uden tilskuere – og her på kontoret kan vi næsten ikke vente, til det allerede 26. juni i næste weekend atter går løs på Jerez.

Se fuld resultatliste med mere på www.motogp.com

Har du glemt din adgangskode?

Indtast dit 7-cifrede medlemsnummer nedenfor og tryk ”Nulstil adgangskode”, så modtager du snarest en e-mail med en midlertidig adgangskode.

Hvis der ikke er tilknyttet en e-mailadresse til dit medlemskab – eller hvis du har glemt dit medlemsnummer – bedes du kontakte os på info@mctc.dk eller telefon 86 11 62 00, hvor vi sidder klar til at hjælpe dig.

Ændre din adgangskode

Hov, der skete en fejl!
Det kan skyldes, at du har indtastet din nuværende adgangskode forkert.
Prøv eventuelt igen eller kontakt MCTC.