MC nyheder

Og vinderen er ...

  • blog_010716_header.jpg
  • fema_meetings2.gif
  • d6331.jpg
  • header_mobtest2017.jpg

 

FEMA-test: Hvilken transportform er den hurtigste i de europæiske byer?

 

Frivillige FEMA- og FMI-medlemmer gentog den europæiske mobilitet-test fra 2014. I år (2017, red.) blev testen afholdt i 7 lande og 14 byer i hele Europa.

Testen blev udført med både biler, motorcykler, knallerter, el-cykler, konventionelle cykler og offentlig transport. Test-ruterne blev ligesom i 2014 udført i myldre-trafikken om morgenen og gik fra et sted udenfor bygrænserne til et kontor i bymidten. Perioden for testenes udførelse var maj-september 2017. I 12 ud af de 14 byer, var motorcyklen den hurtigste transportform, mens knallerten kom ind på 2-pladsen.

Over 70% af indbyggerne i de europæiske lande bor i byområder, og antallet forventes at stige til over 80% indenfor det næste årti. Det betyder at fare for overbelastning af vejnettet, parkeringsproblemer og forringet luftkvalitet vil blive et voksende problem i fremtiden. Mange pendlere foretrækker stadig deres biler og bruger derfor også meget tid i trafikpropper og på at lede efter parkeringspladser.

Offentlig transport samt det at gå og cykle fremmes af både EU samt de enkelte landes regeringer og kommuner som det foretrukne alternativ. Dette skyldes for det meste de dårlige miljøpåvirkninger fra biler og især biler, der kører på diesel i byerne. Desværre har effekten af at skifte fra bil til andre transportformer på de tidspunkter, hvor trafikken er tættest, aldrig været en del af debatten. 

Konklusion er at tohjulede køretøjer, især motorcykler, er langt den hurtigste transportform ind og ud af byerne.  knallert 45 og cykler havde i gennemsnit brug for 1,5 gange så lang transporttid som motorcyklen. Et skifte fra offentlig transport til motorcykel tager i gennemsnit 53% kortere tid, og den offentlige trafik blev i det hele taget den største taber i testen. Med hensyn til omkostninger er bilen langt den dyreste når alle omkostninger såsom forsikringer og afgifter m.v. regnes med.

Se FEMA's testresultater her

Se testene udført i Helsinki, Findland

..og i Oslo, Norge