MC sport

Dakar Rally 2024 er slut

Dakar Rally 2024 er nået til vejs ende. Her får du et tohjulet overblik fra årets udgave af verdens vildeste rally.

Artikelfoto: A.S.O./F. Le Floc'h/DPPI ©

Efter 12 hæsblæsende etaper og knap 8.000 kilometer samlet rally-distance er Dakar Rally 2024 overstået. Årets udgave af verdens vildeste rally, som siden 2020 har fundet sted i Saudi-Arabien, begyndte fredag 5. januar og sluttede fredag 19. januar i byen Yanbu, som ligger i det vestlige Saudi-Arabien ud til det Røde Hav.

I motorcykel-kategorien var det KTM-kører Kevin Benavides, der nåede først over målstregen på årets 12. og sidste etape. Men trods etapesejren blev det "kun" til en samlet 4. plads for den argentinske rallykører, der vandt Dakar sidste år og i 2021.

Årets samlede vinder blev nemlig amerikaren Ricky Brabec på sin Honda CRF 450 Rally, som havde mere end 10 minutter ned til Ross Branch på andenpladsen. Dermed kan Ricky Brabec nu også prale af at være én af dem, der har vundet Dakar-guld to gange – præcis som Kevin Benavides, Sam Sunderland og Toby Price.

 

Foto: A.S.O./Julien Delfosse/DPPI ©
I 2020 blev Ricky Brabrec den første amerikaner til at vinde motorcykelkategorien i Dakar Rally.
Her i 2024 kan han og Honda-holdet igen kalde sig for samlet vinder.

 

Danskeren i Dakar

Sidste år deltog danske Thomas Kongshøj i Dakar Rally for første gang, hvilket man kunne læse om i MCTC-magasinet #03 og #06 | 2023. Dengang blev det til en fornem 40. plads, da han krydsede den sidste målstreg på sin Husqvarna.

I år var Husqvarnaen skiftet ud med en KTM, og ambitionerne og forventninger var endnu større. Men flere styrt – blandt andet på næstsidste etape  satte dog en stopper for en bedre placering. "Lovede at køre pænt, undskyld. Styrtede ved 318 km. Men gennemførte etapen. Jeg er ok. Det ser værre ud, end det er," skrev han efterfølgende om styrtet på sin Facebookside.

Thomas Kongshøj kom ind på en samlet 41. plads i år – læs mere om den historie i en kommende udgave af MCTC-magasinet.

 

Uheld, ulykker og dødsfald 

Thomas Kongshøj var langtfra den eneste, der var plaget af uheld og styrt under årets rally i Saudi-Arabiens ørken. Men det er nu heller ikke uden risiko at deltage i Dakar Rally, og "traditionen tro" måtte en hel del kørere udgå. Af de i alt 132 motorcykelkørere, der stillede til start 5. januar, formåede blot 99 at gennemføre rallyet i år.

Årets værste nyhed kom dog et par dage inden sidste etape. For mandag 15. januar om aftenen kunne løbsarrangørerne meddele, at den 45-årige spanske motorcykelkører Carles Falcon, som udgik efter et alvorligt styrt allerede på 2. etape, var afgået ved døden. "Han forlod os, mens han gjorde noget, der var hans drøm – at køre Dakar," skrev hans hold TwinTrail Racing Team på Facebook. 

 

DAKAR RALLY 2024
BIKE, SAMLET STILLING, TOP-5

PLACERING NAVN TEAM TID STRAF
#1 R. Brabec (USA) Monster Energy Honda Team 51T 30M 08S +01M
#2 R. Branch (BWA) Hero Motosports Team Rally +10M 53S +01M
#3 A. Van Beveren (FRA) Monster Energy Honda Team +12M 25S  
#4 K. Benavides (ARG) Red Bull KTM Factory Racing +38M 48S +04M
#5 T. Price (AUS) Red Bull KTM Factory Racing +45M 28S  

 

Se alle placeringer og flere detaljer på Dakar Rallys officielle hjemmeside.

Har du glemt din adgangskode?

Indtast dit 7-cifrede medlemsnummer nedenfor og tryk ”Nulstil adgangskode”, så modtager du snarest en e-mail med en midlertidig adgangskode.

Hvis der ikke er tilknyttet en e-mailadresse til dit medlemskab – eller hvis du har glemt dit medlemsnummer – bedes du kontakte os på info@mctc.dk eller telefon 86 11 62 00, hvor vi sidder klar til at hjælpe dig.

Ændre din adgangskode

Hov, der skete en fejl!
Det kan skyldes, at du har indtastet din nuværende adgangskode forkert.
Prøv eventuelt igen eller kontakt MCTC.