Af Christian Friis / 08-10-2021

Fredag 1. oktober 2021 overtog Færdselsstyrelsen formelt en række opgaver indenfor kørekortområdet fra politiet. Det betyder mere konkret, at det nu er Færdselsstyrelsen, og ikke politiet som hidtil, der står for at afvikle teori- og køreprøver til motorcykel, bil, lastbil og bus.

Dermed er hele kørekortområdet nu samlet under Færdselsstyrelsen. Det besluttede regeringen sammen med Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige sidste år som en del af politiforliget – blandt andet for at råde bod på meget lange ventetider på køreprøver.

"Det giver rigtig god mening at samle kørekortområdet i Færdselsstyrelsen, så vi kan sætte ind der, hvor problemerne er størst, frem for at det er eleverne, der skal køre rundt i landet for at lede efter stedet med den korteste ventetid. Jeg er sikker på, at vi nok skal få moderniseret området, så der kan ydes en bedre service over for kørelærere og elever. Men det er også vigtigt at understrege, at det kommer til at tage tid, og det er partierne bag aftalen også bevidste om, så jeg håber, at alle vil vise tålmodighed, selvom jeg til fulde forstår frustrationen over at skulle vente på sit kørekort," siger transportminister Benny Engelbrecht (A) i en pressemeddelelse fra Transportministeriet.

 

Chiptuning kan komme på tale

Hos Dansk Kørelærer-Union (DKU) ser man også positivt på, at det nu er Færdselsstyrelsens opgave at varetage teori- og køreprøver. Men DKU's landsformand Bent Grue understreger, at det endnu er for tidligt at sige noget om, hvorvidt overdragelsen rent faktisk kommer til at betyde kortere ventetid på køreprøver.

"Vi ved i realiteten ikke, hvad Færdselsstyrelsen kan og ikke kan. Endnu. Man kan sige, at der er kommet en ny motor på maskineriet. Den skal lige trimmes, og så må vi se, om den fungerer. Ellers skal den nok have chiptuning på et tidspunkt," siger han til MCTC.

 

Højere køreprøvegebyr

Overdragelsen af kørekortområdet fra politiet til Færdselsstyrelsen med ønske om kortere ventetid er dog ikke "gratis".

"Med aftalen stiger gebyret for en køreprøve fra 600 kr. til 1.000 kr., hvoraf de 200 kr. skal gå til finansieringen af den nødvendige opgradering af systemunderstøttelsen og nytilrettelæggelsen af opgaverne i Færdselsstyrelsen. De resterende 200 kr. går til medfinansiering af fastholdelsen af politifolk, der i dag er beskæftigede med færdselsopgaverne i politiet," oplyser Transportministeriet.

Den såkaldte "resortoverdragelse" fra politiet til Færdselsstyrelsen betyder også, at fire bekendtgørelser er blevet opdateret. Det gælder blandt andet bekendtgørelse om kørekort, der også omfatter kørekort til motorcykel.

Læs også

Færdselsstyrelsen: Det skal du vide om støjmålinger

MC-forhandlere tager til genmæle: Urimelige sigtelser

BREAKING: 21 sigtet i sag om afgiftssvindel på motorcykler