MC nyheder

Slut med styrthjelm-dispensation

Nyt politisk udspil vil gøre op med dispensationer for brug af styrthjelm i trafikken.

Knallert- og motorcykelkørere har i dag mulighed for at søge om fritagelse for at bruge styrthjelm. Det kan de, hvis der foreligger en lægeattest, eller hvis der er tale om ikke-lægelige forhold (som for eksempel personer, der bærer en turban), hvilket gør det umuligt for føreren også at bære hjelm under kørsel.

Det vil transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) nu ændre på. I samarbejde med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) præsenterer han derfor torsdag 1. november en ændring til bekendtgørelsen om styrthjelm, som betyder, at det i fremtiden ikke skal være muligt at blive fritaget for at bære styrthjelm i trafikken.

”Der er markant højere risiko for at blive dræbt eller alvorligt skadet i trafikken, når man kører på knallert eller motorcykel sammenlignet med andre transportformer. Det er derfor afgørende for knallert- og motorcykelkøreres trafiksikkerhed, at man bærer styrthjelm, og derfor bør der ikke være nogen undtagelser,” forklarer Ole Birk Olesen.

Ingen undtagelser

Den holdning deler sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

”Vi har jo nok alle set ude på vejene, at der er en del rockere på motorcykler, der kører rundt uden styrthjelm. Det er jo næppe alle sammen, der har en god lægelig grund til det. Vi skal selvfølgelig på ingen måde acceptere rockertyper, der enten snyder eller decideret truer sig til en lægeerklæring, der giver dem en dispensation til at køre motorcykel uden hjelm. Det skal der sættes en stopper for, og det gør vi så nu,” siger hun.

Ifølge Ole Birk Olesen bør der heller ikke være nogen, der oplever, at færdselsloven giver dem en kattelem til at omgå loven.

”Vi ser især, at visse motorcykelmiljøer, som beskæftiger sig med kriminalitet, ikke bærer styrthjelm. Det krænker retsfølelsen blandt os andre, at de føler sig hævet over loven på den måde, for der er ingen saglige begrundelser for, at nogen skal undtages fra kravet om at bære styrthjelm,” siger han.

Ændringen til bekendtgørelsen bliver sendt i offentlig høring torsdag 1.november 2018. De nye regler forventes at træde i kraft 1. januar 2019.

Har du glemt din adgangskode?

Indtast dit 7-cifrede medlemsnummer nedenfor og tryk ”Nulstil adgangskode”, så modtager du snarest en e-mail med en midlertidig adgangskode.

Hvis der ikke er tilknyttet en e-mailadresse til dit medlemskab – eller hvis du har glemt dit medlemsnummer – bedes du kontakte os på tn@mctc.dk eller telefon 86 11 62 00, hvor vi sidder klar til at hjælpe dig.

Ændre din adgangskode

Hov, der skete en fejl!
Det kan skyldes, at du har indtastet din nuværende adgangskode forkert.
Prøv eventuelt igen eller kontakt MCTC.