Ny lov åbner for periodiske mc-syn

Tirsdag 1. september 2020 trådte en ny synslov i kraft i Danmark – og den kan få betydning for, hvorvidt der bliver indført periodiske syn af motorcykler i fremtiden.

Som led i EU’s ønske om at harmonisere medlemslandenes typegodkendelses- og synsregler – og herunder at indføre periodiske syn af motorcykler – trådte en ny typegodkendelsesforordning i kraft 1. september 2020. Samtidig trådte også en ny lov om godkendelse og syn af køretøjer i kraft i Danmark.

Den nye synslov indeholder en række ændringer – blandt andet at det nu er op til transportministeren at fastsætte, hvilke køretøjer der skal indkaldes til periodiske syn.

Som bekendt har vi i Danmark (endnu) ikke indført periodiske syn af motorcykler, som ellers allerede er tilfældet i to ud af tre EU-lande. Men det kan meget vel komme på tale i nær fremtid, da Danmark ligesom resten af de 28 EU-lande er forpligtet til at leve op til EU's direktiv om netop at gennemføre periodiske syn af to- og trehjulede motorkøretøjer senest 1. januar 2022.

"Nej tak" til periodiske mc-syn

EU-direktivet indeholder dog også en undtagelse fra kravet om periodiske mc-syn. Derfor har MCTC – Landsforeningen for motorcyklister også rejst sagen for transportminister Benny Engelbrecht (S).

"I Havarikommissionens rapport fra 2009 om motorcykelulykker er der intet i konklusionerne, der peger på at ulykkerne sker på grund af, at motorcyklerne er i dårlig vedligeholdelsesmæssig stand, og det er stadig særdeles sjældent, at tekniske fejl bliver angivet som årsag til en mc-ulykke," siger MCTC's formand, Lene Michelsen.

Få ministerens syn på sagen og læs meget mere om emnet i Touring Nyt 7/2020, som udkommer i slutningen af september.

Touring Nyt er MCTC's medlemsmagasin, hvis du ønsker at modtage bladet – og få adgang til en masse mc-fordele og -rabataftaler – kan du tilmelde dig her.

Glemt kodeord?

Indtast dit medlemsnummer og tryk reset. Hvis du ikke har en e-mail adresse tilknyttet dit abonnement skal du ringe til MCTC på 86 11 62 00

Ændre dit kodeord

Hov, der skete en fejl!
Det kan skyldes, at du har indtastet dit nuværende kodeord forkert.
Prøv eventuelt igen eller kontakt MCTC.